Aps 1, 20V/28VII15

Aps 1, 20V/28VII15

Van de eerste werkdag op 20 mei had ik nog twee onvoltooide portretten van Aps. De man die zo treffend een bij hem passend sterrenbeeld koos, de paradijsvogel (zie het bericht Zoekt mijn aangezicht van 28 mei, Geheimhouding en titels). Brillen schilderen vind ik altijd lastig. Doe ik iets met het montuur? Helemaal of alleen stukjes daarvan? Of kan ik wat met het vergrotende effect van de glazen op de ogen? Terwijl ik met wat tipjes het montuur aangaf en er iets over opmerkte, kwam Aps:

“Ik heb dezelfde bril opgedaan als de vorige keer”.

“Heb je er dan meer?”

“Ja, ik heb er zeven”.

“Zo, dan mag ik wel zeggen dat je een ijdele man bent”.

“Dat zeg je niet van jezelf… maar het is wel zo”.

Dit stimuleerde mij portret Aps 1 aan de rechterkant, met nog de eerste roodbruine vegen zichtbaar, zo te laten. Als een soort staart. De paradijsvogel!

 

Car 2, 7/27VII15, detail

Car 2, 7/27VII15, detail

Portret Car 2 liet ik al in een eerdere fase zien, in het bericht van 9 juli, Grote woorden en meer verf. Toen vond ik het nog niet klaar. Ik wilde het gelaat meer kleur geven. Het hernemend, besloot ik iets anders. Juist het broze van de man trof me opnieuw. Dikkere verftoetsjes kunnen na goede droging dat fragiele krijgen. Als breekbaar schuim.

Car 1 maakte ik abstracter, door het gehele paneel met droge witte streken te bedekken. Zowel het gezicht als de achtergrond. De ondergrond er doorheen zichtbaar. Met wit en weinig kleur de trekken in het gelaat, nauwelijks zichtbaar. Op de detailfoto, hier onderaan, genomen met tegenlicht, worden de penseelstreken zichtbaar. Door de natte verf nog glanzend. Als dat droogt, krijgt dat dat brossige.

Car 1, 7/27VII15

Car 1, 7/27VII15

 

Car 1, 7/27VII15, detail

Car 1, 7/27VII15, detail

Car 1 is daarmee een breekbaar portret. Een beeld van iemand die zomaar kan verdwijnen.

“Je blaast… en hij is weg”.

“Ja, je blaast en hij is weg”.

Car, hij is eenentachtig, bij de eerste sessie:

“Ik zit hier te wachten op mijn dood”.

Dat zou nog wel eens lang kunnen duren, want hij verklaarde ook:

“De verzorging is hier heel goed hoor”.

 

28 juli 2015

28 juli 2015